In memoriam Marcel Pira

Marcel PiraWij vernamen het overlijden van Marcel Pira op 7 september.

Reden om een gepast in memoriam te schrijven. Marcel Pira werd op 3 mei 1929 geboren te Elsene en verbleef tot 1963 in de Aarschotsebaan te Kampenhout Relst.
Hij was een gekend dichter en schrijver en was als hoofredacteur van het tijdschrift “straal” actief bij de landsbond der Christelijke ziekenfondsen.
Voor onze parochie is Marcel Pira van een grote betekenis geweest.
Met hem verdwijnt de laatste van de 5 pioniers (pastoor Dictus Leus, Gust Peeters, Frans Janssens, Joris Dewolf) die destijds de basis hebben gelegd voor de start van de werking van het Park van Relst. Marcel speelde in 1962 een cruciale rol bij de onderhandelingen met het Bisdom voor het bekomen van het gebruiksrecht van hun domein gelegen aan de Aarschotsebaan, voor de uitbouw van de infrastructuur voor de parochiale verenigingen, het huidige Park van Relst.
Marcel moest jammer genoeg in 1963 beroepshalve verhuizen naar het Antwerpse.
Toch bleef de band met zijn Relstse vrienden heel hecht en bleef hij de eerste jaren na zijn verhuis nog heel actief binnen de opstart van het project Park van Relst. Met zijn groot organisatietalent slaagde hij er ook in om zijn stempel te drukken op de organisatie van de eerste “vlaamse kermissen”, die werden georganiseerd om de nodige financies voor de bouwwerken te vergaren. Meteen een schot in de roos en de start van een jarenlange traditie: de latere “Parkfeesten”.
Marcel kwam altijd graag terug naar zijn heimat en zal hier vereeuwigd blijven door zijn dichtkunst. Hij schreef meer dan 4800 gedichten. Op de zuilen van de begraafplaatsen van Kampenhout kan je teksten van Marcel terugvinden, hij schreef ook het gedicht “de witloofboer” dat je aan het monument op de markt kan terugvinden. Ook de tweejaarlijkse poëzieprijs die het gemeentebestuur van Kampenhout organiseert draagt de naam van Pira.
Voor “zijn Relst” schreef hij een mooie sonnet nav het 100 jarig bestaan van de parochie in 1998 en hangt er een poëzietekst aan de kerkmuur als eerbetoon voor de oud-strijders. Naar aanleiding van de voorstelling van de 50 ste parkfeesten in 2011 was Marcel graag aanwezig en werd hij samen met Will Tura en Joris Dewolf in de bloemetjes gezet, zie foto hierbij. Ook voor deze gelegenheid schreef hij “ het sonnet voor het park van Relst”:

Sonnet voor ’t Park van Relst

Dorp uit mijn rijke jeugd, ‘k hoor nog je klokken luiden
tussen het feest van regenvlagen in de wind
of, bij gewijde zondagsrust, toen ik als kind
op zoek ging naar mijn vlindersoort, bloemen en kruiden.
Hier vond ik wegen naar de warme zon van ’t zuiden,
maar kwam met spoed terug naar wat ik had bemind:
de witloofboer, de beukendreef, trouwe geluiden
van kippen in de boomgaard, waar de droom begint.
Eén kreeg er onverwacht fraaie gestalte:
een park, bij erfenis bestemd voor kardinalen,
werd als hun godsgeschenk een nieuwe halte
voor menselijk samenzijn met duizend verhalen
van vreugde en van leed, blijdschap van kinderen nog het felst,
fanfare, gitaar met zang…..De hemel in het Park van Relst.

Marcel Pira
Mortsel 13 mei 2011.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.